Wat is steigerhout nu eigenlijk

Steigerhout is een ruwe, ongeschaafde vorm van vurenhout dat niet als een aparte houtsoort kan worden beschouwd. Deze houtsoort wordt grof gezaagd en speciaal geproduceerd voor gebruik op steigers, wat het een onmisbaar hulpmiddel maakt voor vakmensen in de bouwsector. De lengte van de planken varieert meestal tussen de 5 meter en enkele meters, terwijl de breedte ongeveer 19,5 cm en de dikte 3 cm is. Het vurenhout is zeer taai maar tegelijkertijd zacht, en heeft een lange vezel.

Wanneer steigerhout onbehandeld is, zal het na ongeveer 7 maanden buiten vergrijzen. Het vergrijzingsproces begint echter pas na deze periode en het kan veel langer duren voordat de planken of meubels volledig grijs worden. Gebruikte steigerplanken zijn vaak al grijs vanwege het cement dat er in de loop van de tijd op is gevallen.

Nieuw steigerhout moet doorgaans tussen de 6 en 18 weken drogen voordat het gebruikt kan worden. Wanneer u nieuw steigerhout koopt, is het meestal nog vochtig en moet u hier rekening mee houden als u er meubels van wilt maken. Als u bijvoorbeeld een meubelstuk voor binnen wilt maken voordat het hout volledig droog is, kunt u voor vervelende verrassingen komen te staan. Het meubelstuk dat er eerst zo perfect uitzag, kan namelijk kromtrekken, wiebelen of gaan klemmen. Dit kan erg vervelend zijn en jammer van al het werk.

Hout is een natuurlijk materiaal dat leeft en steigerhout is hierop geen uitzondering. Het kan wat werken, maar dit geeft juist meer leven in uw huis of tuin. Een nieuw meubelstuk kan zich anders gaan gedragen in een ruimte met een andere temperatuur of luchtvochtigheid, zoals het gaan kieren van een tafelblad of het kromtrekken van steigerhout.

Als u meubels voor buiten heeft, zullen deze eigenlijk altijd behandeld moeten worden. Dit komt omdat hout en vocht nu eenmaal niet goed samen gaan.

Af en toe kan bij steigerhout een plank tussen zitten die minder geschikt is voor een meubelstuk.